Historiaa

Historiaa

Piekkolan torppa, Vääksyn apteekintalo, Opistotalo

Apteekinmajoituksen ja sen rakennuksen alkujuuret juontavat apteekkari Anders Gustaf Blåfieldiin, joka alkoi harjoittaa apteekkitoimintaa vuonna 1905 silloisessa Piekkolan torpan rakennuksessa, joka tunnettiin vuosikymmenet Vääksyn apteekintalona. Apteekkari Blåfield hankki rakennuksen omistukseensa vuonna 1909. Apteekkirakennus oli alun perin yksikerroksinen ja lyhyempi. Sitä laajennettiin Myllytielle ja pihalle sekä korotettiin. Pihapiirissä oli myös useita muita rakennuksia ja yksi niistä oli limonaatitehdas. Limonaatitehdas luonnistui hyvin apteekkitoiminnan sivuhaaraksi, sillä tuohon aikaan suurin osa lääkkeistä valmistettiin apteekissa paikan päällä. Apteekissa tehtiin myös tisleitä, joten apteekkarilla oli omat tislauslaitteet.

Apteekkari Blåfieldin kuoltua maaliskuussa 1925 apteekkarin leski Sylvia Blåflield ja tytär Anita Blåfield (myöh. Seppälä) pitivät apteekkia toukokuun loppuun asti. 1.6.1925 tuli Kuhmoisista apteekinhoitajaksi Alfred Strandberg ja Anita Blåfield jäi apteekkiapulaiseksi. Kiinteistö siirtyi 3.8.1925 ruotsinkielisellä kauppakirjalla Alfred Strandbergin omistukseen. Kauppakirjassa oli muun muassa merkintä: ”I köpet ingår möblerna i biträdesrummet samt telefon”. Proviisori Alfred Strandberg sai apteekkioikeuden Asikkalan apteekkiin 14.12.1928, jolloin hänestä tuli virallisesti Asikkalan apteekkari.

Apteekki toimi Alfred Strandbergin hoidossa vuoteen 1959.

Uutta oli apteekkarin työhuoneeseen asennettu juorupeili porvoolaiseen malliin, josta saattoi seurata kadunpuoleista elämää. Alfred Strandberg oli tärkeä henkilö myös Vääksyn Yhteiskoulun alkutaipaleella. Hänet valittiin koulun ensimmäiseen johtokuntaan, jossa hän toimi varapuheenjohtajana. Alfred Strandbergistä kerrotaan, että hän oli erittäin taitava rahaston- ja taloudenhoitaja, joka keksi monesti ratkaisuja koulun vaikeisiin taloudellisiin ongelmiin, muun muassa lähettämällä arpoja myytäväksi maan muihin apteekkeihin koulun hyväksi.

Strandbergin kauden jälkeen apteekintalo siirtyi Asikkalan kunnan omistukseen ja sen tiloissa toimi kansalaiskoulu. Rapalan veljekset hankkivat rakennuksen perustettavan yhtiön lukuun 1968, jolloin tiloja alettiin käyttää Rapalan uistintehtaan tarpeisiin. Asikkalan kunta hankki kiinteistön takaisin omistukseensa 1970-luvun lopulla. Tuolloin rakennus kunnostettiin Asikkalan kansalaisopiston tiloiksi ja talo nimettiin Opistotaloksi. Opistotalo tarjosi yli 20 vuoden ajan monipuolisia harrastusmahdollisuuksia kuntalaisille. Tiloissa viihtyivät niin oppilaat kuin opettajatkin, ja oppilastöiden näyttelyt opintokauden päätteeksi olivat suosittu ja näyttävä tapahtuma. Kansalaisopiston yhdistyttyä maakunnalliseksi Wellamo-opistoksi kunta asetti kiinteistön myyntiin.

Keväällä 2007 Asikkalan kunta myi talon tontteineen vantaalaiselle Matilan perheelle, joka on kunnostuttanut pääosan kiinteistöstä majoituspalveluja tarjoavaksi yritykseksi.

Nina & Jan Laitiainen perheineen jatkavat Apteekinmajoituksen historiaa 15.5.2023 alkaen.

Apteekinmajoitus

info@apteekinmajoitus.fi
puh. +358 10 579 31 51
Vääksyntie 18
17200 Asikkala, Suomi

Lähetä viesti